Sunday 26 September 2010

Gerber Shard

Nastavljajući temu privezaka za ključeve ili Keychain EDC Gear došao sam i do dela višenamenskih alata, ili one peace multitool. Jedan od popularnih privezaka za ključeve sa upotrebnom vrednošću je i Gerberov Shard i njegov stariji brat Artifact. Napravljeni su od komada čelika upotrebljive dužine i debljine obložen titanijum nitritno crnom.


Gerber Shard i Artifact su minimalistički privesci za ključeve sa više funkcija. Gerber Shard:
1. Otvarač za boce
2. Veliki i mali ravni šrafciger
3. Philips krstasti šrafciger
4. Otvor za blankiranje žice "V" i vađenje manjih eksera i heft municije
5. Pry bar ili mala poluga (popularno pajser)



Gerber Artifact ima sve gore navedeno + EXACTO #11 oštricu koja se zaključava. Ovo je u realnosti mali skalpel koji može poslužiti u mnogim situacijama, od otvaranja paketa, preko sečenja konopca i papira, sve do težih zadataka koji se pred njega stave, uzimajući u obzir njegovu veličinu. Takođe ova oštrica ga čini nepodobnim za nošenje na aerodromima i u avionima (nakon terorističkih napada je donešen zakon koji zabranjuje oštrice bilo koje veličine i tipa u avionima i sigurno bi vam ga oduzeli na aerodromu prilikom ulaska u avion). Obzirom da se oštrica zaključava malim mehanizmom ona je dovoljno sigurna da se ne zaklopi pri težim poslovima.


Gerber Shard je za razliku od Artifacta air safe i može se nositi i u avione.

Osnovna karakteristika i upotrebna vrednost ovog alata - priveska je njegov mali pry bar - poluga, koja je po uzoru na velike zakrivljen pri kraju zbog efekta poluge. Iako deluje smešno i "meko" ovaj alat je predviđen za sve one "posliće" gde biste koristili neka priručna sredstva, vrh olovke, ili svoj više ili manje dragocen nož. Proizvođač Gerber (inače proizvođač noževa) je osmislio ovaj mali alat na osnovu iskustva feedbackom od kupaca. Naime mnogi koriste vrh svog noža kao polugu za otvaranje raznih stvari, a pošto čelik za noževe nije predviđen za takve stvari i krt je on se slomi. Imajući sve ovo u vidu Gerber (svakako ne prvi i jedini) je kreirao svoj mali alat. Sada više ne morate da koristite svoj nož, ili da se osvrćete okolo tražeći neko prigodno malo parčence savijenog čelika kada vamvse zaglavi fijoka stola, želite da otvorite konzervu farbe, imate potrebu da skinete ratkapnu, treba da rasheftate papire, i mnogo drugih svakodnevnih zadataka u kojima vam može pomoći ovaj mališa. Da ne pominjem dotezanje ili odvrtanje šrafova, blankiranje žice "na brzinu", i uživanje u flaši piva nakon obavljenog posla. Gerber Shard je jedna od sitnica koje možete bez mnogo investicija nabaviti i nositi sa sobom svakodnevno.


3 comments:

  1. Odlican je. Da li ima da se kupi u Beogradu, ili negde u Srbiji?

    ReplyDelete
  2. Ispravka, poslednje što sam saznao je da ih ima u Srb. Ako sam dobro razumeo treba potražiti u Piramidi u Bgd. Ali su cene bezobrazne...

    ReplyDelete