Sunday, 5 September 2010

LED svetiljka/lampa

Pored svega što nosimo sa sobom odnos težine, obima i upotrebljivosti je bitan faktor. Sigurno da niko ne želi da završi tegleći sa sobom gomilu teških, glomaznih, a pritom neupotrebljivih stvari. Sama suština EDC je da nosite sa sobom ono što vam je potrebno da prevaziđete svakodnevne izazove, i to tako da je što laganije, što manjih dimenzija a da ne gubi na svojoj funkcionalnosti.

Do sada sam uradio nekoliko reviewa stvarčica koje možete nositi sa sobom kako biste sebi olakšali dan. U narednih nekoliko kratkih blogova opisaću neke od svakodnevnih sitnica koje će savršeno neprimetno visiti na vašim ključevima sve dok ne zatrebaju.

Moj keychain EDC komplet:


Neke od njih ne moram posebno da predstavljam. USB stick je jedna od svakodnevnih sitnica na koje smo svi navikli. Ovaj gadget se potpuno uvukao u naš život i retki su ljudi koji mogu da zamisle svakodnevno funkcionisanje bez njega. Konkretno ja nosim Kingston 8GB USB drive... Naravno zarad prenosivosti ću uskoro sigurno nabaviti manji, i dimenziono i kapacitativno.

Ovog puta ću napraviti kratak review keychain LED lampe:


Veoma dugo sam bio skeptik prema ovim minijaturnim lampicama i nisam nalazio razloga da ih kupim... Sve dok nisam nabavio jednu, a onda se sve promenilo iz korena. Ne prođe dan a da je ne upotrebim za bilo šta počev od pronalaženja ključaonice u mraku, preko potrage za ispuštenim predmetom ispod sedišta auta, osvetljavanja hodnika po mraku, potrage za sitnicama po kojekakvim kutijama, ćoškovima i sl. prosto nisam ni znao koliko mi treba dok nije bila tu.Sve u svemu ova minijaturna LED svetiljka ukupne težine svega 8gr ima (za svoje dimenzije) fenomenalno jako belo svetlo, prema specifikaciji proizvođača u pitanju je 22.000mcd LED emiter. Bez problema može osvetliti veću prostoriju, put, stepenište, čak šta više, uperena direktno u oči može zaslepeti na nekoliko trenutaka (često taman dovoljno da se izvučete iz nezgodne situacije). Ovaj mini privezak je napravljen od kvalitetne plastike prijatne na dodir i nije zaliven, što znači da možete menjati baterije (2XCR2016) i koristiti ga dok traje vek LED diode (pa čak je i ona zamenjiva). Prema specifikaciji proizvođača lampica je vodootporna, mada je ja ne bih gurao u kriglu sa pivom, pre bih rekao da je vodootporna u smislu korištenja na kiši, u vlažnim uslovima ili na npr. raftingu.Jedna od glavnih odlika ove lampice, koja je izdvaja od jeftinih kineskih, je to što svetlo možete uključiti dvojako. Naime svetlo možete uključiti na klasičan način, prostim pritiskom i svetlo će zasijati, ali samo dok držite pritisnuto, što je dobro za dosta situacija kada vam je potrebno osvetljenje na trenutak, ili želite da brzo signalizirate nešto (S.O.S. signal Morseovom azbukom  . . . - - - . . . 3x kratko, 3x dugo, 3x kratko). Međutim u nekim drugim situacijama kada su potrebne obe ruke kako bi obavili posao ovakvo uključivanje je prepreka. Zato na ovoj lampici postoji minijaturni prekidač (vidi se na slici) koji omogućava da se svetlo uključi kao kod klasične lampe. Ovo nije jedina opcija, kod nekih proizvođača i malo skupljih modela ove opcije su proširene, uz pomoć malog štampanog kola, do 5 funkcija!! Tako se može birati jačina svetla LO, MID i HI kako bi odabrali odgovarajući snop (i dužinu trajanja baterije), zatim STROB i S.O.S. koji su potpuno automatski i autonomni, pored ovoga nekada je ugrađena i funkcija MOONLIGHT što (kao što naziv kaže) daje vrlo slabo, ali upotrebljivo osvetljenje i uglavnom se kreće u rasponu 0,5-2 lumena.

Na tržištu (svetskom) postoji nekoliko proizvođača koji nude ovakve minijaturne LED lampice, ali najpoznatiji i najkvalitetniji su:
- Photon
- Inova
- Gerber
- Swiss+Tech

Više ne postoji ni jedan razlog da nemate lampicu dostupnu gde god se nalazili.

http://www.kupindo.com/kupovina/Akcesoari/Licni-akcesoari/NOVO-PRIVEZAK-LED-LAMPA/9017153

No comments:

Post a Comment