Sunday 18 July 2010

Victorinox SwissChamp – Musketar među EDC

Victorinox Swiss Army Knife SwissChamp je legenda Victorinox multitoola. Musketarski status mu sleduje jer je zaista "...jedan za sve!!". Dokle god imate ovog "mališu" u džepu, ili za pojasom, ne morate previše da brinete o iznenađenjima, sa svoje 33 upotrebne opcije (alata na sebi ima manje jer u Victorinoxu neki alati imaju više funkcija – prim.aut.) je zaista jedan od najversatilnijih nožića koje možete imati sa sobom. Pri ovom ne morate da brinete da će vas bilo ko popreko pogledati kada ga koristite u javnosti, jer... Ma daj, slatke crvene korice (mada ga ima i u drugim bojama i opcijama), ma koga bi to zastrašilo?!



Dimenzije ovog "mališana" su:

1. dužina 91mm
2. širina 27mm
3. visina 33mm
4. težina 221gr.



Dakle kao što vidite, ovo baš i nije mališan, ali za svu upotrebnu vrednost koju ima sa sobom, i nije previše. No ipak ga ne možete nositi kao privezak za ključeve, a moj predlog je futrola (koja se nažalost kod ovog proizvođača dokupljuje), duboki džep, torbica ili ranac.

Što se materijala tiče korišten je visokokvalitetni nerđajući čelik koji je naknadno termički obrađen. Ali prema Victorinoxu nije korišten isti čelik niti ista vrsta termičke obrade za svaki deo, već su birani različiti čelici i obrade kako bi svaki deo bio optimiziran za svoju namenu. Što se drugih delova tiče birani su samo vrhunski materijali. Završna obrada?!? Pa govorimo o Švajcarcima, zar ne?! Naravno da je vrhunska. Najzad, samo održavanje je daleko pojednostavljeno. Potrebno ga je ponekad očistiti i podmazati na pokretnim mestima... I to je to... Visokopolirani čelik je izuzetno otporan na rđu pa ga možete čak prati i u mašini za suđe (što se ne bih usudio sa bilo kojim drugim nožem ili multitoolom jer možete završiti sa parčetom zarđalog gvožđa umesto svog miljenika). Više o svemu ovome možete pročitati na: http://en.wikipedia.org/wiki/Swiss_Army_knife

Da pređemo i na upotrebne opcije, odnosno alate na SwissChampu:

1. velika oštrica
2. mala oštrica
3. vadičep
4. otvarač za konzerve sa
5. – malim ravnim šrafcigerom
6. otvarač za flaše sa
7. – srednjim ravnim šrafcigerom
8. – skidačem izolacije
9. reamer, punch (mislim da bi pravi prevod bio šilo, ali ima i oko za ušivanje debljih materijala, npr. Šatorsko krilo sa debelim koncem)
10. prsten za ključeve
11. pinceta
12. čačkalica
13. makaze (opisane kao best in the business od strane mnogiuh koji imaju ovaj nož)
14. višenamenska kuka
15. testera za drvo
16. alat za čišćenje ribe sa
17. – delom za otkačinjanje udica
18. – metar (cm + inches)
19. turpija za nokte (fina turpija) sa
20. – turpijom za metal
21. – čistačem za nokte
22. – testericom za metal
23. šrafciger 2,5mm
24. dleto
25. kombinovana klešta sa
26. – delom za krimpovanje
27. – sečicom za žicu
28. Philips šrafciger
29. lupa 5x
30. hemijska olovka pod pritiskom
31. čioda
32. mini – šrafciger
33. oko za šivenje



Upotrebljivost i versatilnost ovog nagrađivanog modela, kao i njegova lepota, dizajn i tehničke karakteristike učinili su ga veoma poželjnim delom svakog EDC kompleta, ali su ga učinili i sastavnim delom stalne postavke Njujorškog muzeja moderne umetnosti, kao i delom opreme NASA astronauta!



Najzad šta reći kao zaključak, ukoliko sebe (ili nekog vama dragog) častite ovim, ili bilo kojim drugim modelom iz širokog spektra Victorinox proizvoda, sigurno nećete pogrešiti i imaćete zaista kvalitetan i dugovečan komadić EDC opreme!

6 comments:

  1. 7.62 nije kalibar puske Mauser vec 7.9*57

    ReplyDelete
  2. Da u pravu ste, moja greška... Izvinjavam se čitaocima...

    ReplyDelete
  3. Izuzetan alat ali ne bih ga nosio sa sobom svakodnevno. Imam manji Victorinox (ime modela nemam nažalost) i nosim ga bukvalno uvek sa sobom. Imao sam priliku da ga uporedim sa ovim modelom i moram da kažem da je SwissChamp veoma težak i kabast za nošenje po džepovima, tako da ostaje samo opcija futrole ili nošenje u torbi. I jedno i drugo se suprotstavlja mom stavu o EDC alatu - mora da bude dostupan uvek, svuda i da se do njega može brzo doći u svakoj situaciji.

    Ali svakako priznajem da je ovo dobra investicija.

    ReplyDelete
  4. Različitost je upravo jedna od lepota EDC, kao u ostalom i u mnogim drugim sferama u životu. I upravo se poenta celog ovog bloga krije u Vašim rečima "....mom stavu o EDC....", najbitnije je u stvari doći do same suštine onoga što vam je svakodnevno potrebno i odabrati adekvatne svakodnevne sitnice koje ćete imati sa sobom. Svakodnevne sitnice, EDC, gadžeti su upravo te veoma personalizovane i lične stvari, koje zavise samo i isključivo od ličnih svakodnevnih potreba i okruženja. Najlepše je kada nečemu što već imate i nosite sa sobom nađete neku novu upotrebnu vrednost u realnoj životnoj situaciji.

    ReplyDelete
  5. Imam ga dugo i jos uvek je bukvalno nov.Isuvise je kabast za nosenje,tako da osim par sitnih popravki po kuci nista nije radio.Uprkos tome,izuzetan je alat,meni omiljeni.Umesto njega koristim Victorinox outrider(veci model sa secivom koje se zakljucava).Po meni je on jedan od najboljih Victorinoxovih nozeva(a za moje potrebe definitivno najbolji).

    ReplyDelete
  6. Outrider je odličan alat. Upravo je ono poslednje u zagradi poenta EDC-a, izabrati alat koji odgovara vašim potrebama.

    ReplyDelete