Sunday 4 July 2010

Buck X-Tract Fin - model 732

Buck X-Tract se pojavio na tržištu pre nekoliko godina i napravio pravi hit i pometnju. Inženjeri Buck-a su hteli da izađu iz stereotipa, razbiju kalup, i najzad su dizajnirali multitool kojim se može rukovati u potpunosti jednom rukom. Nakon postignute popularnosti koja je osnovana na činjenici da sečivo noža predstavlja glavni faktor, pre nego kombinovana klešta. Nakon toga Buck je odlučio da još malo prodrma tržište sa nekim novim modelima. Između ostalih je moj top izbor Buck X-Tract Fin koji je usmeren na ribolovce, ali i na sve one koji nalaze da im je vrednije da imaju makazice nego otvarač za konzerve/flaše (uklanjanjem otvarača sa originalnog X-Tracta i dodavanje makaza stvorilo je Fin verziju).



X-Tract Fin je i dalje dobri stari X-Tract, ali sa tri velike izmene u dizajnu. Prvo imamo običnu oštricu umesto kombinovane obična/nazubljena, takođe sečivo je peskareno za razliku od poliranog na ranijim verzijama. Ovakva obrada je možda podložnija rđi, ali kombinacija Buck 420HC dodatno toplotno obrađenog sa redovnim održavanjem i čišćenjem će se pokazati kao veoma dobra kombinacija otporna na rđu. Najveća promena su pominjane makazice sa oprugom koje su zamenile pomalo zastareli otvarač u eri konzervi sa pull sistemom otvaranja. Dakle makazice su nalik mnogim drugim već viđenim na drugim multi alatima kao Leatherman, Victorinox, SOG i sl. One su izrađene od istog materijala kao i ostatak multi alata. Jednostavne su konstrukcije i prosto ih otvorite pomoću thumb stud-a i zaključaju se u otvorenom položaju sa liner lock-om. Same makazice su dovoljno izdržljive i nema mnogo zamerki na njihovu robusnost, oštrinu i upotrebljivost. Pokazale su se dobro na većini materijala. Makazice su odličan dodatak za bilo koji EDC multi alat, i time su razlog više da redovno nosite X-Tract.

Spisak alata i funkcija:
1. Nož 420HC 76mm
2. Kombinovana klešta sa ravnim delom, kružnim delom i sečicama za meku i tvrdu žicu
3. Makazice
4. Ravni šrafciger #2
5. Philips šrafciger #2
6. Otvor za karabinjer



Poslednja promena na Fin-u su promene materijala rukohvata. To jeste, još uvek, termoplastični materijal, ali sada sa "gumastim" finišom. Ovo je odličan dodatak imajući u vidu ciljnu grupu, ribolovce. Svakako bi bilo loše da vam baš u trenutku kada je najviše potreban, Buck sklizne iz ruke i završi u blatu ili vodi. Upravo kada je mokar, Fin ne klizi iz ruku za razliku od svoje braće iz X-Tract serije.

Početno su svi Buck-ovi pravljeni u SAD, ali je vremenom proizvodnja preseljena u Kinu, ali uz uspeh X-Tract-a to je bio pravi izbor jer dobijate Buckov kvalitet izrade (uz 4-ever garanciju) po nižoj prodajnoj ceni.

Buck X-Tract Fin (model 732) je odličan dodatak porodici X-Tract i odličan je za ribolovce i DIY (Do It Yourself – uradi sam).

No comments:

Post a Comment