Saturday 26 June 2010

EDC 1o1 – nož kao osnovni deo EDC kompleta.

Kvantesencija EDC kompleta se sastoji od:
1. Papir – blokčić
2. Olovka
3. Nožić ili sečivo

Prve dve stavke će daleko olakšati kreiranje EDC kompleta, odnosno ako ne znate odakle i sa čime da krenete, koristite olovku i papir! Kada god dođete u neku nepredviđenu situaciju, i pomislite "Eh, da samo imam sad....", ZAPIŠITE TO! Zapišite ukratko datum, mesto, šta se desilo i čime bi rešili nastalu situaciju. Upisivanje ovih detalja će pomoći da izaberete adekvatan alat koji biste uključili u svoj EDC komplet. Šta god da je u pitanju, vadičep, otvarač za konzerve, klešta.... Ono što zapišete će vam razjasniti nedoumice oko kreiranja kompleta.

Treća stavka, nožić ili sečivo je tema današnjeg bloga. Nož je oduvek osnovni alat koji je čovek koristio, od rane praistorije do današnjih dana. Koliko je korišten kao samostalni alat, toliko je korišten i kao sredstvo za kreiranje mnogih drugih neophodnosti, kako drugih alata, skloništa, oruđa i oružja. Kao takav u mnogome je uticao na prilagođavanje čovekove okoline samom čoveku. Na psihološkoj osnovi, pored alata za stvaranje vatre, nož je sigurno jedna od velikih potpora našem samopouzdanju kada se nađemo u nepredviđenim situacijama, i možemo ga koristiti u mnoge i različite svrhe.

Naravno, neophodno je znati neke osnove o ovome, a prva od njih je zakon. Link prema izvodu zakona:
http://www.trestonline.com/zakon-o-oruzju-i-municiji.php

Naš zakon je malo nejasan u vezi posedovanja, nošenja i upotrebe noža, i naravno da bi trebao biti usklađen sa svetskim normama. Kod nas sve se svodi na nošenje, nameru i okolnosti, a sve ovo je prilično proizvoljan skup odrednica. U svakom slučaju nije na odmet znati zakon, a osnovni cilj mog bloga je promovisanje ALATA koje možemo svakodnevno upotrebljavati za razne zadatke, a ne ORUŽJA bilo koje vrste. Dakle mora biti jasno da ukoliko se nalazite na visokorizičnoj utakmici fudbalskog prvenstva i imate sa sobom nož, čekić, šrafciger, ili bilo šta slično, organi reda i mira sigurno neće na to gledati blagonaklono. Sve u svemu, savet je da nosite svoj nož odgovorno i u skladu sa situacijom.

Kada smo upoznati sa zakonskim okvirom, kao i svesni činjenice da se prema nožu (kao i prema mnogim drugim stvarima koje su alat ali se mogu okvalifikovati kao oružje) moramo odnositi krajnje odgovorno, možemo se okrenuti i nekim definicijama koje treba da pomognu u izboru. Kada kupujete nož, osnovno pitanje je "Koja vrsta noža mi treba?". Najbolji nož je uvek onaj koji ćete imati kod sebe i koristiti. Ako je to nož za nošenje svakog dana u džepu, veličina i komfor su najbitniji. Ako je to nož koji ćete koristiti napolju, u prirodi, običan nož sa koricama je sasvim zadovoljavajući. Još jedan upotrebni podatak je bitan, kako će nož biti korišten. Nož sa fiksnom oštricom je mnogo izdržljiviji, i odgovara težim zadatcima. Mada se moderni noževi sa preklopivim sečivom mogu koristiti za gotovo sve, uključujući lov, ribolov, kampovanje, EDC, i slično. Izaberite nož koji odgovara vašoj ruci, vašoj ličnosti i vašem džepu, i to tim redom. Nijedan nož neće odgovarati svim vašim potrebama, pa ćete tako možda odlučiti da nosite više različitih noževa sa raznim dodatcima kako biste ispunili svoje potrebe. Šta god da odlučite, koristite nož odgovorno i pažljivo!

Osnove noža:



A. Oštrica
Naoštren deo sečiva, od vrha do rukohvata. Oštrica može biti prava, nazubljena, ili kombinovana..


B. Kičma
Strana sečiva suprotna oštrici.

C. Rukohvat
Rukohvat oblaže "tangu" od štitnika do kraja i uglavnom je pričvršćen za nju.

D. Vrh
Trećina suženog dela sečiva, nasuprod rukohvatu.

E. Vršak
Lociran na samom vrhu/kraju noža, vršak mora biti oštar, relativno tanak i služi za bušenje, sečenje i rezanje.

F. Štitnik
Deblji deo metala između rukohvata i sečiva koji je tipičan za fiksne noževe. Služi da doda težinu nožu, obezbedi bolji balans i obezbedi zaštitu za ruku od klizanja.

G. Zaglavlje/glava
Zaglavlje ili glava noža se nalazi na suprotnoj strani od vrška, na kraju rukohvata.

H. Tanga (nije na slici)
Deo sečiva koji ide od štitnika do glave. Postoje dve vrste tanga, puna tanga koja ide celom dužinom, dok delimična tanga ide samo kroz deo rukohvata. Kvalitetni noževi uglavnom imaju punu tangu.

Osnovne vrste i oblici sečiva
1. Drop point

2. Clip point

3. Sheepsfoot

4. Spear point

5. Dagger

6. Tanto


Vrste i oblici oštrice:
1. Ravna, obična oštrica

2. Nazubljena oštrica

3. Kombinovana oštrica


Vrste čelika koji se upotrebljavaju za izradu sečiva:
1. Dobri čelici
1.1 420
1.2 440A
1.3 7Cr13MoV
2. Poboljšani čelici
2.1 AUS6
2.2 AUS8
2.3 440C
2.4 8Cr13MoV
3. Odlični čelici
3.1 CPM 154
3.2 S30V
3.3 VG-10

Mehanizmi za zaključavanje sečiva/oštrice
1. Liner lock

2. Piston lock ili bolt action lock

3. Cam lock ili arc lock

4. Lockback


Postoje mnogi drugi delovi i odlike noževa, ali po mom mišljenju ovo su osnovni. Izbor pravog noža/sečiva nije ni malo lak, posebno kada raznolikost ponude i cena. Naravno da bi glavna smernica pri nabavci noža trebala da bude kao i za mnoge druge stvari "koliko para, toliko muzike"! Retki su noževi koje možete kupiti po pristupačnoj ceni, a da su visokog kvaliteta. Nabrojaću neke od proizvođača kvalitetnih sečiva:

- Victorinox
- Wenger
- Boker
- Cold steel
- Buck
- Fallkniven
- Zlatoust
- Kizlyar
- Leatherman
- S.O.G.
- CRKT
- Gerber
- Kershaw
- Tool logic
- Spyderco

Kao i mnogi, mnogi drugi. Neke od ovih proizvođača možete pronaći i kod nas dok druge nažalost još uvek ne.

No comments:

Post a Comment