Sunday 20 June 2010

Kako kreirati svoj EDC svakodnevni komplet?

Šta bi trebalo da nosite u svom svakodnevnom kompletu? Izbor je velik, i zavisi od mnogo detalja i preduslova, prvo treba da budete svesni da vam EDC treba i da počnete uopšte da razmišljate o njemu.

Pre nego što počnemo bitno je da znate da EDC komplet NIJE komplet za preživljavanje (Survival kit), ili komplet za krizne situacije (Bug Out Bag), EDC treba da se sastoji od samo bazičnih stvari koje bi pomogle da prevaziđete probleme koji bi mogli da nastanu u toku dana. EDC komplet treba da sadrži onoliko stvari koliko možete da nosite bez značajnijeg uticaja, odnosno tako da možete konforno da obavljate svakodnevne operacije. EDC komplet treba da služi vašim potrebama dok ne stignete do kuće, ili nađete neku pomoć. Pre svega procenite svoju okolinu, da li živite u području podložnom poplavama, zemljotresima, požarima? Da li se vozite do posla dugo, ili imate svega par kilometara ili stanica do posla? Postavite sebi što više pitanja, i što ih više postavite to ćete bliže biti odgovoirima šta bi trebalo da bude deo vašeg EDC kompleta. Na primer, nema potrebe da nosite ceo komplet prve pomoći, ako živite, radite, ili provodite vreme na par minuta od zdravstvene ustanove?!

U mom slučaju, ja živim u urbanoj zoni, bez posebnih opasnosti, ali radim na terenu u industrijskom okruženju i bavim se opasnim poslovima, dosta putujem samostalno, živim u hostelu od ponedeljka do petka, u nepoznatom gradu, i nemam pun konfor. Dakle to su moje potrebe, a koje su vaše? Jednom kad su potrebe jasne, vreme je da se planira kako se suočiti sa njima. Koji alati su potrebni ukoliko iskrsnu neke neočekivane situacije, i ne treba se ograničavati samo na hitne/krizne situacije? Da li postoje neki zadatci koji se obavljaju svakodnevno, a koji bi bili olakšani posedovanjem odgovarajuće sitnice? Dakle sada imamo potrebe, ali i alate koje možemo upotrebiti. Treći korak je razmišljanje o tome kako to sve nositi? U džepovima? Upotrebiti karabinjer? Torbica? Možda mali ranac/backpack. Ili možda kasetica u kolima?

Tek kada odredimo potrebe i raspoloživi prostor, kao i moguće opterećenje (težina i zapremina) možemo da počnemo da gradimo svoj EDC komplet. Ne kupujte alate nasumično, već razmišljajte o tome kako ćete koristiti svoje alate. Ponekad isti alat može da izvršava i više od jednog zadatka. Zapamtite imate ograničen prostor i težinu. Odstranite sve što nema realnu upotrebnu vrednost, ili sve ono za šta ne vidite sebe da ćete upotrebljavati (u mom slučaju to je npr. otvarač za boce). Sada ste spremni ta spakujete svoju opremu, spakujte sve na logičan način. Oprema koju ćete češće koristiti mora biti pristupačnija.

Zaključak je da ne treba bazirati EDC komplet na alatima, treba početi od sopstvenih potreba. Kada znamo svoje potrebe, znaćemo i koje alate da ponesemo, a koje da ostavimo. Koristite svoj komplet, svoje alate. Nađite nove upotrebne vrednosti za njih, od kojih neke i nisu tako očigledne. Što više znamo i upotrebljavamo alate, to ćemo ih vremenom manje nositi. Dobra vežba je postavljanje pitanja: "Ako bih mogao da nosim samo 3 stvari, koje bi to bile?". Ne zaboravimo da komplet treba periodično preispitati. Ako radimo nešto neobično, ili idemo na mesta na kojima nismo bili, možda neke svakodnevne sitnice neće imati nikakvu upotrebnu vrednost.

Moj EDC komplet


Odozgo na dole i s'leva na desno:
  1. Sat SWATCH chrono
  2. Torbica sa Labello (većinu vremena provodim napolju), i par lekova
  3. Blokčić sa spajalicom i olovka
  4. Baterijska lampa LED 3xAAA - NoName
  5. Nož tanto jednoručno otvaranje, liner lock, klip za džep - NoName
  6. Futrolica za kreditne kartice i dokumenta sa džepom za novac za hitne slučajeve
  7. Dokumenta i novac sa spajalicama
  8. Ključevi od kuće i auta sa grickalicom za nokte NN, otvaračem za konzerve NN, libelom
  9. Magnet
  10. Upaljač cricket
  11. Mobilni telefon NOKIA 6233
  12. Buck X-Tract FIN sa futrolom i oštračem
  13. Torbica NoName (nije na slici)

Ukoliko imate svoj EDC podelite svoja iskustva, svoje potrebe i kako ih rešavate.

http://www.youtube.com/watch?v=aGq5AjgoXB0
http://www.youtube.com/watch?v=tYVHIUkPd4Q&feature=related

No comments:

Post a Comment