Sunday 16 January 2011

Opinel - tradicija i kvalitet

Opinel je Francuski proizvođač noževa koji je svoju filozofiju zasnovao na jednostavnim, upotrebljivim i jeftinim preklopnim noževima, kojima bez obzira na ovo ne manjka kvalitet. Upravo ih je ova filozofija, zajedno sa stavom „ako je dobro ne menjaj“ dovela na toliko cenjenu poziciju i omogućila dugi niz godina uspešnog poslovanja. Kompanija Opinel je počela sa proizvodnjom noževa dalekih 1890ih godina i do dan dana se nalazi u vlasništvu porodice Opinel. Dok su drugi proizvođači, često vođeni trenutnom tržišnom situacijom, menjali oblike sečiva, materijale, konstrukcione karakteristike, Opinel je ostao veran svojim korenima i do dan danas pravi noževe istog kvaliteta, dizajna, konstrukcionih karakteristika i materijala.

                                                                    
Birati Opinel je krajnje jednostavno. Ono što je potrebno za pravu odluku je veličina noža, što je vrlo jednostavno jer su veličine označene brojevima. Pa su tako na raspolaganju Opineli sa oznakama od #2 pa do #13. Ovde treba imati na umu da se ovi noževi do #6 ne zaključavaju. Takođe nije poznat razlog zašto je proizvođač izbacio brojeve #1 i #11. Brojevi koji označavaju modele su usko povezani sa dužinom sečiva, pa tako #2 znači da je sečivo dužine 2cm. Ovde postoji izuzetak kod broja #8 koji je verovatno najprodavaniji i najtraženiji model, a dužina mu je 8,5cm, kao i kod poslednjeg u seriji #13 koji je nazvan i "Le Giant" (gigant - prev. aut.) čija je dužina sečiva zapanjujućih 22cm! 


Kada ste odlučili o veličini, potrebno je dodatno razmotriti i vrstu materijala oštrice. Ovo uveliko zavisi od načina upotrebe jer su na raspolaganju karbonski i nerđajući čelik. Naravno da je karbonski lakši za oštrenje ali nešto kraće drži oštricu i podložan je oksidaciji bez adekvatnog održavanja. Nerđajući čelik će duže ostati čist i sjajan i manje podložan rđi, ali je održavanje oštrice nešto teže iako je "drži" duže. Vrstu korištenog metala možete prepoznati, između ostalog i po tome što je pečat na rukohvatu kod karbonskog sečiva crne boje, dok crveni označava da je korišten nerđajući čelik, takođe na samom sečivu je utisnut logo i vrsta korištenog materijala.


Kada smo već kod oštrice, ona je tzv. „full flat grind“ što dodaje višenamenskoj karakteristici noža, takođe oblik oštrice je Opinelov tradicionalni jatagan oblik, ali se poneki model može naći u verziji drop point. Sve ovo svakako navodi da je u pitanju „radni“ nož, izbalansiran tako da kvalitetno obavlja većinu dnevnih zadataka.


Rukohvat ili drška ovog noža izrađena je vrlo jednostavno, od jednog komada drveta. Uglavnom se upotrebljava bukva, hrast, orah, maslinovo ili neko slično drvo. Sve u svemu kvalitetan materijal, ali zbog završne obrade, tankog sloja laka, može doći do problema pri pranju. Naime ukoliko se nož potopi ili namoči vodom, može se desiti da drvo nabubri pa će se teško otvarati i zatvarati, ali i ovo je problem samo dok se nož ne osuši, a može se rešiti i sa malo terpentina i ulja. 


Najzad dolazimo i do poslastice i glavne karakteristike Opinela, a to je njegova jedinstvena rotaciona kočnica. Drška je obuhvaćena sa dva poluprstena, od kojih je jedan (unutrašnji) fiksni sa vođicom, dok je spoljni prsten rotacioni sa žlebovima. Na ovaj način nož je zaključan dok je zatvoren što povećava bezbednost pri nošenju i onemogućava slučajno otvaranje. Rotiranjem prstena za određeni ugao poklapaju se prorezi i nož se može otvoriti, kada je sečivo potpuno otvoreno prsten ponovo zarotiramo i on učvršćuje oštricu u otvorenom položaju i obezebeđuje je od slučajnog zatvaranja. Sve ovo možda zvuči komplikovano, ali kada ga jednom uzmete u ruke sve je krajnje jednostavno, i otvaranje i zatvaranje noža postaje čak i zabavno.


Status ikone potvrdio je i ulaskom u knjigu "100 najlepših proizvoda na svetu" u izdanju Victoria and Albert muzeja u Londonu iz 1985, kao i time što je postao deo stalne postavke Njujorškog muzeja modernih umetnosti.


Ovi noževi su krajnje jednostavni i jeftini i tako omogućavaju da svako ko želi može imati uz sebe kvalitetan i upotrebljiv nož.

2 comments:

  1. Izuzetno informativan tekst, pritom na veoma zavidnom jezičkom nivou pisanja :)
    Sve pohvale i nadam se da će novi post doći uskoro

    ReplyDelete
  2. Sjajan tekst, nakon gore procitanog nije puno proslo N08 je kupljen.

    ReplyDelete