Saturday 29 January 2011

IMPA Zemun - neki od noževa

IMPA Zemun definitvno više ne postoji. Tako je nestao i poslednji proizvođač sečiva u Srbiji, kao rezultat godina loše politike (u svakom njenom obliku). Neki od poslednjih komada sečiva proizvedenih u ovoj, ambiciozno zamišljenoj, ali traljavo izvedenoj fabrici su ovih dana prodati, ili se prodaju u njihovom diskontu u Zemunu. Na žalost ili sreću, autor ovih redova je uspeo da dođe do tri modela, kako se ispostavilo, poslednjih komada u prodaji te vrste. Dok je krajem 80ih i početkom 90ih tržištem suvereno vladao Victorinox i Wenger, dok je Leatherman još bio u povoju, a jednodelni višenamenski alati nisu ni postojali (bar prema dosadašnjim saznanjima autora), grupa entuzijasta časopisa „Kalibar“ (po kojem je i dobio naziv) zajedno sa IMPOM ostvarila je svoju ideju nečega što je trebalo da predstavlja njihovo viđenje sečiva za boravak u prirodi, lov i ribolov. Iako odlična ideja i projekat, kao i solidna izrada, ipak ovaj proizvod je naišao na poslovično loš prijem kod široke publike, kao i nemogućnost izvoza usled poznatih problema tokom 90ih.

Kalibar SUB 1

Usled nedostataka podataka nepoznat je nastavak naziva „SUB 1“, ali sečivo je očigledno pretežno namenjeno ribolovcima, kamperima i zaljubljenicima boravka u prirodu. Izrađeo je od jednog homogenog komada nerđajućeg čelika nepoznatog tipa, a prema izvorima u pitanju je Krupp-ov nerđajući čelik dobrog kvaliteta. Izbor nerđajućeg čelika je opravdavajući zbog česte upotrebe u vlažnim i mokrim uslovima, iako je za ove čelike karakteristično teže održavanje oštrice, kao i to da se lakše „gubi“ oštrica.


Dimenzije ovog noža su:
Ukupna dužina 197mm
Dužina oštrice 82mm
Širina 35mm
Debljina 2,5mm


Sama debljina je mogla biti veća jer bi se time dobilo na snazi noža, a i na boljem hvatu obzirom da je u pitanju „goli“ nož, odnosno da nema korice rukohvata. Uprkos tome nož je veoma lepo obrađen u delu hvata i ima posebno obrađene pozicije za svaki prst, a za palac postoji dodatno ožljebljen deo na kičmi. Ovakva obrada olakšava rad sa nožem i on nema tendenciju da „grize“ dlan i prste pri radu, ali opet na ovaj način je obezbeđen relativno udoban rad u samo jednom hvatu.


Sama oštrica je brušena u hollow grind-u (oštrica počinje od polovine širine sečiva – prim.aut.) što je pohvalno jer time nož dobija na ukupnoj snazi, i ovakva obrada može da opravda donekle malu debljinu materijala.


Od alata prisutnih na ovom komadu odmah u oko upada nazubljena oštrica, koja je izvedena na kičmi sečiva. Nije poznato zašto se proizvođač odlučio na dvostrano brušenje nazubljenog dela, iako se ovakve oštrice rade uglavnom tehnikom chisel grind odnosno brušenjem samo jedne površine što doprinosi lakšem održavanju, i ovako već nezgodne, nazubljene oštrice.


Odmah za nazubljenom oštricom, na zadnjem delu kičme nalazi se gut hook – alat koji služi za sečenja kanapa, najlona, konca, a može poslužiti i za pojaseve i garderobu u kritičnim i spasilačkim akcijama. Takođe je iz nepoznatih razloga urađen obostranim brušenjem umesto jednostranim.


Na samom repu rukohvata nalazi se otvarač za flaše i ravni šrafciger #2. Ovaj deo je obrađen dodatno tako da u hitnim situacijama može poslužiti i kao priručni otvarač za konzerve, mada ovo i nije najsretnije rešenje.

Najzad u samoj sredini rukohvata napravljen je višestepeni otvor koji služi kao ključ za šrafove, a u pitanju su otvori ključa #7, #8, #10, #11, #12 i #13. Nije baš najjasnije zašto stavljati ključ za šrafove na nož namenjem ljubiteljima prirode, ali jedno od objašnjenja je da su to najzastupljenije veličine šrafova na opremi i vanbrodskim motorima.


Najveća zamerka je nepostojanje kvalitetne i dobre futrole u kojoj bi se nosio, kao i koristio kada treba da se upotrebi ključ za šrafove, šrafciger, otvarač...


Najzad za nož KALIBAR SUB 1 se može reći da je jedan od pionira tržišta koje je danas u punom zamahu, inženjerski i konstrukciono osmišljen veoma dobro, uz par zanemarljivih zamerki. Samo izvođenje noža i kvalitet upotrebljenog materijala se može svrstati u prosečne. Sam nož dolazi dosta loše naoštren, pa se mora uložiti malo truda u njega. Sve u svemu jedno vrlo dobro rešenje za pomoćni nož koji neće zauzimati mnogo mesta a može se pokazati veoma korisnim u svakodnevnim aktivnostima.


Kalibar HUNT 2


Za razliku od prethodnog, za ovaj model je jasnije značenje nastavka „HUNT 2“. Očigledno su kreatori mislili na lovce pri izradi. Za ovaj model se ne može reći ništa više nego za prethodni, pa čak i manje. Upotrebljeni materijal je isti, približnih dimenzija, koje su za ovaj nož:
Ukupna dužina 199mm
Dužina oštrice 82mm
Širina 30mm
Debljina 2,5mm


Gotovo istih karakteristika i sa gotovo istim pohvalama i zamerkama kao za prethodni, obzirom da je KALIBAR “HUNT 2“ osiromašena verzija modela „SUB 1“. Od prisutnih alata tu su:

-          Mali ravni šrafciger #2/otvarač za boce/otvarač za konzerve kada ne postoji apsolutno ništa drugo što bi ih otvorilo
-          Ključ za šrafove sa otvorima ključa #7, #8, #10, #11, #12 i #13


Zbog ovako osiromašenog izdanja potpuno je nepoznat segment tržišta na koji se ciljalo, iako naziv sugeriše lovce. Ipak se model „SUB 1“ kao opremljeniji i sposobniji nameće kupcima i kao bolje rešenje. No o ukusima nije raspravljati pa će se nekome ipak više dopasti ova verzija. Osim što je osiromašen alatima, još jedna manjkavost je nedostatak orebrenog dela za palac koje bi dodatno osiguralo ruku od klizanja.

„KALIBAR HUNT 2“ takođe dolazi bez futrole što je velika ali ne i neispravljiva zamerka.


Za „HUNT 2“ bi se takođe moglo reći da bi bio odlično pomoćno sečivo. Sve karakteristike, nedostatci i kvaliteti pobrojani kod modela „SUB 1“ važe u potpunosti i za ovaj model.

Gipsarski nož


Ovaj komad alata, iako izgleda kao nešto što bi osnovci napravili na tehničkom, ispostavio se kao vrlo simpatičan i sposoban, da li je to zato što sam ljubitelj sheeps foot sečiva (sečivo kod kojeg je linija oštrice potpuno ravna, a linija kičme pada strmo na dole – prim.aut.) ili zbog njegove nezgrapnosti na prvi pogled, ali tako je. Nož je zamišljen kao radni alat (po nazivu za gipsare, ali bi dobro služio i mnogim drugim strukama – prim.aut.) načinjen od jednog komada ugljeničnog čelika, opet nepoznatog tipa a prema izvorima od Krupp-a. Dimenzije alata su:
Ukupna dužina 160mm
Dužina oštrice 52mm
Širina 20mm
Debljina (čelik) 2,5mm


Sečivo je urađeno brušenjem full flat grind (od kičme pa do same oštrice – prim.aut.). Brušenje je obostrano, mada se ove vrste sečiva rade uglavnom jednostranim brušenjem ,ali ovo mu nimalo ne oduzima od upotrebljivosti, čak naprotiv. Oštricu je neophodno dodatno obraditi kako bi bila maksimalno naoštrena.


Sa druge strane, nasuprot sečivu nalazi se nešto što isprva izgleda kao dleto (chisel – eng. prim.aut.), ali kada se uzme u ruku primetno je da je i zadnji deo brušen obostrano, pa se pre može reći da je u pitanju veliki ravni šrafciger, ili još bolje mala poluga za otvaranje raznoraznih kutija, fijoka i bilo čega za šta bi inače koristili sečivo (koje bi tako pretrpelo oštećenje).


Rukohvat ovog noža izrađen je iz dve drvene poluoblice koje su obezbeđene zakovicama i samo fino obrušene, bez daljeg tretmana lakom.

O ovom nožu se nema šta mnogo reći, on je to što jeste, prvenstveno alat za svakodnevna majstorska maltretiranja, blankiranja, sečenja kabla, kanapa, kartona, rad sa drvetom, povremena otvaranja kutija sa bojom... Pored ovoga postoji u ovom nožiću neka privlačnost „ružnog pačeta“, kao i potencijal za dodatno modifikovanje koji jednostavno treba iskoristiti.

3 comments:

  1. Odličan tutorijal
    Lepo si prezentovao oblik i namene noža ali treba da dodaš kako se ponašaju pri korišćenju
    S obzirom da jako sumnjam u njihov kvalitet kaljenja i čelika a sa opravdanim razlogom ove noževe smatram samo kao jako dobru ideju i maketu onog što bi to trebalo da bude od nekok kvalitetnijeg čelika.

    IMPA je sama sebi kriva za propast u ono vreme kad se taj nož pojavio u Nišu ga nije bilo ni za lek a hteo sam da ga kupim. Ovde smo imali samo Famipe koje su se u nekim situacijama pokazale jako dobro i bolje od Impinih noževa, tj. bolje su držale oštricu. Druga mana ove firme su bile prevelike cene, u jednoj od lovačkih prodavnica sam naleteo na njihov lovački nož em mu drvene korice rukohvata nisu bile lepo pričvršćene em je kotao kao SRK Cold Steel.

    ReplyDelete
  2. Hvala na komentaru Knife, za sada je ovo recenzija, a kada ih budem isprobao u radu postaviću i svoje mišljenje, mada imam tendenciju da se složim sa tobom.

    ReplyDelete
  3. Svakako je velika šteta što smo dozvolili da propadne jedna ovakva fabrika. Uz sve iznete zamerke koje su na mestu ja mislim ipak da je za jednu ovakvu firmu mesta bilo. Nov menadžment, nove ideje, puno rada i mogli smo da budemo konkurentni. Kao i sve do sada dozvolili smo da se uruši samo od sebe. Impini mesarsi noževi su bili sasvim zadovoljavajućeg kvaliteta i dan danas bi imali dobru prodaju.

    ReplyDelete