Sunday 12 December 2010

IMCO - legendarni upaljači

IMCO je drugi najstariji proizvođač upaljača na svetu, odmah nakon Ronsona. Još 1907 je osnovana kompanija Julius Meister & Co. koja je za vreme prvog svetskog rata proizvodila dugmad za vojne uniforme. Nakon što se WW I završio prestala je i potreba za dugmićima, ali je IMCO već od 1918 godine na dalje počeo sa proizvodnjom upaljača. Prvobitno upaljači su se sproizvodili od praznih čaura, i prvi komadi su kreirani već između 1918 i 1919. Od tada ova kompanija je proizvela preko 70 različitih modela. U XX vek IMCO je ušao kao tržišni lider, ali danas među ogromnim brojem proizvođača, nažalost samo su dva koja nude Austrijski kvalitet.


Najpoznatiji model IMCO linije je upaljač TRIPLEX Super 6700 koji je razvijen 1936 godine, a tehnički unapređen 1950 godine, i do dan danas se proizvodi u svom izvornom obliku. IMCO TRIPLEX Super 6700 je upaljač koji kao gorivo koristi benzin a radiće i na kerozin. Napravljen je od kvalitetnog nerđajućeg čelika, a čak i danas se veći deo upaljača oblikuje i sklapa ručno. Najzad svaki upaljač prolazi kroz rigorozne testove i sve ovo, kao i poslovična Austrijska preciznost, inženjering i posvećenost kvalitetu obezbeđuju desetogodišnju garanciju na svaki proizvod.


Za TRIPLEX Super se može reći da je kompleksno projektovan i odlično osmišljen. Sastoji se iz vise delova tako da se pri rasklapanju i sklapanju ne moraju koristiti nikakvi alati. Kućište u koje se sa donje strane ubacuje rezervoar sa fitiljem i vatom, koje podseća na puščano zrno I ima svoj poseban poklopac sa donje strane. Drugi deo upaljača sadrži mehanizam za kremen koji se jednostavnim pritiskom na dnu rasklapa preko osovine. U ovom delu je i dodatno skrovište za rezervni kremen, oprugu i nosač kremena. Najzad tu je jedinstven sistem poklopca upaljača koji pri svom otvaranju pokreće i kremen tako da se jednim potezom upaljač otvara i baca varnicu. Integralni deo poklopca je i kapica koja dovoljno čvrsto naleže na konusni vrh rezervoara i time obezbeđuje zaptivanje dovoljno da se značajno redukuje isparavanje goriva. Takođe na ovom modelu nalazi se i klizni deo, odnosno “cug”. Njegovim pomeranjem se otvaraju ili zatvaraju bočni prorezi za dovod vazduha. Pomoću ovog dela može se regulisati jačina plamena, ali osnovna namena mu je da obezbedi rad upaljača i pri lošem i vetrovitom vremenu.


Samom svojom konstrukcijom i izradom IMCO TRIPLEX Super definiše i svoju namenu. Ovaj upaljač je odličan za sve vrste čak i ekstremnijih upotreba. Pored kliznog dela koji omogućava da upaljač radi i po vetrovitim i lošim vremenskim uslovima, takođe se može brzo i lako izvaditi rezervoar kada je upaljen i pošto ima ravno dno može poslužiti kao sveća, može upaliti i teže dostupne stvari, može biti gurnut u neki ćošak ili stavljen ispod pripremljene potpale za vatru, čak se može koristiti i kao grejač za ruke tako što ga upalimo, okrenemo tako da zagreje metalno telo, ugasimo i držimo u ruci. Jedan od kurioziteta ovog upaljača je da uvek pali iz prve, a ovo ne govorim samo iz sopstvenog iskustva već prenosim iskustva i mnogih drugih korisnika. Ovime se TRIPLEX Super kvalifikuje kao veoma koristan deo EDC kompleta bilo da ste pušač ili nepušač, a posebno mesto može naći u kompletu lovaca, ribolovaca, kampera, zaljubljenika u prirodu i bushcraft, kao i svih onih koji ne žele da budu iznenađeni. Nakon svega rečenog vredno je pomenuti i da ovaj, kao i sve IMCO modele upaljača odlikuje lep dizajn koji neće ostaviti posmatrače ravnodušnim.


Neki od nedostataka mogu biti njegova kompleksna konstrukcija, pa samim tim i veća mogućnost kvara, ali uz garanciju od 10 godina brigama nema mesta. Takođe ovaj upaljač, iako otporan na meteorološke uticaje, nije i vodonepropustan pa u prirodi morate voditi računa o kvašenju, ali opet nisu ni konkurenti.


Svojom funkcionalnošću IMCO TRIPLEX Super 6700 sigurno ostavlja za sobom mnoge konkurente, pa čak i najpoznatijeg među njima ZIPPO. Odličan je deo svakog EDC kompleta a posebno je preporučljiv svima koji veći deo vremena provode napolju, kao i svima onima koji imaju potrebu za pouzdanim i veoma upotrebljivim izvorom vatre.

No comments:

Post a Comment