Sunday 26 December 2010

EDC Elegancija

Da EDC ne mora biti samo taktički, ćoškast, glomazan, neestetski.... Kako bi mnogi mogli pomisliti gledajući slike Spyderco, Fenix, Leatherman, Victorinox i druge opreme. Oprema koju nosite svakodnevno može biti i dizajnerski odlično urađena, ovo je dokazao i Iain Sinclair svojom serijom dizajniranih gadžeta. Najinteresantniji iz ove serije su CardSharp i EON Extreme.

CardSharp je preklopni nožić izuzetnog dizajna koji se iz četvrtastog oblika kreditne kartice u nekoliko poteza pretvara u mali džepni nožić koji zaista može poslužiti svakodnevnim potrebama. Najinteresantniji detalji ovog malog alata su njegova težina od svega 13gr, kao i debljina od svega 2mm. Napravljen je od visokokvalitetnog nerđajućeg čelika i dolazi u teflon crnoj ili običnoj prirodno brušenoj završnoj obradi. Dužina oštrice od celih 65mm osigurava izuzetnu upotrebljivost, a oštrina se može porediti sa hirurškim instrumentima.


Naravno glavna i najveća prednost je što se može složiti u novčanik i/ili futrolu za kartice i... Jednostavno kao da nije tu, dok ne zatreba...

EON Extreme je takođe alat veličine kreditne kartice, a u pitanju je veoma upotrebljiva baterijska lampa. Doduše nešto deblja od same kartice zbog ugrađivanja baterije, koja je Li-Polymer punjiva preko micro USB konektora. Lampa isporučuje zapanjujućih 230 lumena iz dva hiper svetla čip LED emitera, a uz ovo njena težina je tek 43gr. Proizvedena je iz komada aluminijuma i tvrdo eloksirana, takođe je dodatno ožljebljena radi konfora u radu. Lampa ima dva moda rada, normal i hyper bright, u prvi mod lampa ulazi nakon dva uzastopna pritiska na taster, dok u hyper bright mod ulazi nakon tri uzastopna pritiska, a sve ovo je namerno urađeno kako se lampa ne bi sama aktivirala slučajnim pritiskom u džepu. U normalnom modu puna baterija daje osvetljenje čak 24h, dok u hyper bright modu trajanje baterije je sat vremena, što su takođe respektabilne karakteristike.


Sigurno da su ovakvi fashion design gadgeti korak prema izbirljivijoj klijenteli koja se ne prepoznaje u nošenju više ili manje taktičke opreme i imaće kako svoje kritičare tako i poklonike, a na tržištu je da odluči.

Za više informacija pogledajte:

Iain Sinclair oficijalni sajt

1 comment:

  1. Ja sam veliki fan EDC kompleta, ali debilni hrvatski zakoni su toliko nelogični i restriktivni da mi se bljuje. Primjerice - ovaj swiss card nožić je "prikriveno" oružje koje može psolužiti za nanošenje ozlijeda te spada u kategoriju D hladno oružje koje nije dozvoljeno nositi u javnosti a kazna je 1000 do 10000 kn + kaznena prijava.

    ReplyDelete