Friday 10 September 2010

Mini Džepni/Privezak Upaljač - Peanut Lighter

Jedan od prvih tekstova obrađivao je temu zašto nam je potreban EDC. U tom tekstu je kao fundamentalna evolutivna potreba čoveka istaknuta sposobnost paljenja vatre. Gde god bili i šta god radili, bili pušač ili nepušač, sigurno je da ćete se osećati sigurnije ukoliko imate opciju da brzo i lako upalite vatru. Za ovo postoji mnogo različitih mogućnosti, počev od jednostavnog BIC upaljača, preko više ili manje kvalitetnih butanskih ili ZIPPO upaljača, šibica običnih ili vodootpornih, kresiva, i sl. Ovog puta ću napisati review jednog od najzgodnijih priručnih sredstava za paljenje vatre, Vintage Benzinski Mini Upaljač Privezak.


Ovaj minjaturni upaljač, ne veći od obične AA baterije će se odlično uklopiti u Vaš privezak sa ključevima koji neće opteretiti svojom malom težinom. Napravljen je od različitih materijala, pa čak i egzotičnih kao što je Titanijum, ali najčešći je u Aluminijumskoj ili verziji od nerđajućeg čelika. Sastoji se od nekoliko delova:

1. Poklopac sa prstenom i lancem
2. Telo sa navojem
3. Uložak sa kremenom, fitiljem i vatom
4. Gumeni zaptivni O-ring


Upravo je taj zaptivni O-ring, pored malih dimenzija i težina, ono što ga čini toliko specifičnim i upotrebljivim. Naime ova mala gumica ga čini vodootpornim, ali i zadržava miris benzina pa vam torbica, garderoba ili ruke neće mirisati kao da ste upravo bili na benzinskoj pumpi. Sam upaljač je dovoljno otporan na vlagu da ga slobodno možete potopiti u kriglu piva, izvaditi, otvoriti i.... Radi!! Ovo je vrlo tražena osobina, posebno kod svih onih koji se često nalaze u okruženju koje obiluje vlagom (pecaroši, lovci, svi oni koji se bave sportovima na vodi, rafting, kampovanje i sl.). Mada se i svi drugi, kojima ovo nisu prevashodne aktivnosti, mogu naći u nezgodnim situacijama kada vodootpornost upaljača može značiti razliku između hladne vlage i udobnosti tople vatre...


Pored svega navedenog, zaptivna gumica će dihtovati dovoljno da benzin ne ispari iz njega čak ni nakon više meseci!! Tako da uvek pored sebe možete imati pouzdan izvor vatre.


zaista nemate više razloga da na pitanje "Imate li možda upaljač?" odgovorite "Ne!"

4 comments:

  1. Namera je sjajna, ali moraš dobrano da poradiš na jeziku kojim pišeš, jer je ovo za nekog manje stručnog najgori anglo-srpski. Jel' da da je lakše napisati review nego smisliti kako se to zove na tvom maternjem jeziku?

    O ceni ovih stvarčica neću da raspravljam jer je činjenica da se kvalitet mora platiti. Ne bi bilo loše ni napisati poneku reč o tome gde se opisana roba i može kupiti u nemiloj nam Srbiji...

    ReplyDelete
  2. Hvala na kritici MWDP. Na žalost ili sreću Srpski jezik spada u žive jezike i samim tim je podložan uticajima, promenama i oblikovanju u skladu vremena u kojem živimo. Fraze i izrazi koje koristim se nekada mogu smisleno prevesti, dok su neke, pa recimo gotovo neprevodive, ili bar bez izvornog smisla kada se prevedu. Iako se trudim da približim ovu temu svim čitaocima, ponekad mi izmakne poneka reč stranog porekla, ali pripisaću to autorskoj slobodi.

    Što se cena tiče, one ponekad i nisu tako drastične, ali generalno gledano kvalitet ima svoju cenu.

    Na žalost u, kako rekoste, nemiloj nam Srbiji podosta ovih stvari nema da se nabavi, ili ako i ima višestruko su skuplje. Na sreću tu je internet i mogućnosti online kupovine, iako ponovo sputani nepostojanjem PayPal podrške za Srbiju ipak neki online trgovci daju mogućnost kupovine redovnim karticama. Znam da ovo nije omiljeno rešenje velikog dela populacije, ali čekajući bolja vremena... Najzad što se tiče cena kao i bližih karakteristika ovih Svakodnevnih Sitnica prepuštam to onima zainteresovanima koji dalje mogu sve što ih zanima da pronađu na internetom prostom google pretragom.

    Još jednom hvala na komentaru.

    ReplyDelete
  3. Hvala vama na odgovoru, našao sam blog tražeći način da kupim kvalitetnu Fenix lampu u Srbiji i ovo je bio jedan od prvih rezultata na pretraživaču. Do lampe još nisam došao jer ne mogu da se odlučim za model, ali to je ovde nebitno. Razumem poteškoće u terminologiji i moram da pohvalim izuzetno hrabru odluku da pišete o ovako nečemu u našoj malenoj i neinformisanoj zemlji. Bukmarkovao sam stranicu, sa srećom u budućem radu :)

    ReplyDelete
  4. Hvala na pohvalama. Što se tiče Fenixa predlažem da pogledate stranicu "Lampe i svetiljke forum" iz mojih linkova, kao i CPF forum (na Engleskom). Takođe Vam mogu pomoći oko nekih okvirnih saveta i predloga.

    ReplyDelete