Saturday 13 November 2010

Džepni radiša - Victorinox SwissTool i SwissTool Spirit

Dugi niz godina je Victorinox suvereno vladao scenom višenamenskih alata, gedžeta i opreme sa svojom SAK (Swiss Army Knife – Švajcarski Vojni Nožić – prim.aut.) kolekcijom koja je cela “knifecentric”, odnosno koncentrisana oko noža kao osnovnog alata sa dodatim elementima i alatima oko njega. Tokom 90ih na scenu je stupio Leatherman sa svojim sada već opšteprihvaćenim konceptom multitoola “pliercentric” koncentrisanih oko višenamenskih klešta, ili kombinirki. Leatherman je veoma brzo osvojio tržište osluškujući najpre želje i potrebe svojih kupaca, na tom putu su ga vise ili manje uspešno pratili S.O.G. i Gerber, a zatim i mnogi drugi proizvođači. Victorinox je ipak još dugo ostao privržen svom konceptu multi alata koji je i dalje imao svoje pobornike i poštovaoce. Izgledalo je kao da će tako i ostati, ali…


Švajcarci su u svom maniru ozbiljno i studiozno pristupili ovom segmentu tržišta, prvo posmatrajući konkurente, razvoj samog tržišta, izvršili sva potrebna istraživanja i…. Iznenadili sve one koji su mislili da su se uspavali izbacivši na tržište svoj prvi multi alat koncentrisan oko “kombinirki” Victorinox SwissTool! Ovaj alat nije doneo ništa revolucionarno po svojim konstrukcionim karakteristikama, čak je bio napravljen i od dobro poznatih i kvalitetnih materijala kao i njegova manja “braća švajcarci”, ali ipak.


Postoji jedna opredeljujuća stvar kod ovog multitoola, a to je kvalitet izrade. Potpuno ja suvišno pominjati a kamoli naglašavati primenu vrhunskog inženjeringa i kvaliteta izrade koji je na najvišem nivou. Kod ovog alata sve “leže” kao ruka u rukavicu, a zvuk koji se čuje prilikom otvaranja I zatvaranja alata je jedinstven I opčinjavajući. Jednostavno zadivljuje preciznost i sofisticiranost svih delova i sklopova, a svakom pojedinačnom alatu se može pristupiti bez otvaranja klešta (što kod konkurencije nije slučaj) i svaki pojedinačni alat se zaključava na svoje mesto kako ne bi došlo do ozleđivanja, ali ovde nije kraj Švajcarskoj preciznosti i inženjeringu. Naime kod SwissToola svaki alat pojedinačno ima svoju oprugu, ovo možda ne zvuči kao nešto posebno ali kada se uporedi sa konkurentskim koji imaju jednu jedinstvenu oprugu za sve alate onda je ovo konstrukciono rešenje zaista odlično i neće se desiti da otvarajući jedan alat za njim krenu i ostali. Učinivši sve ovo Švajcarci su zakoračili u jedan veliki deo tržišta, sasvim spremno, svesno i upravo onako kako se to očekuje od jedne velike i prestižne kompanije. Nakon uspeha prvog modela SwissTool, izašlo je još nekoliko njegovih inkarnacija sa neznatnim razlikama i oznakama S, X, RS, CS i ekstenzija “plus”, a zatim i malo manji i daleko ergonomičniji i estetski prihvatljiviji model Spirit sa svojim verzijama S i X pored standardne, kao  ranije pomenuta ekstenzija “plus”.



Pored SwissTool inženjeringa, konstrukcionih karakteristika i kvaliteta izrade postoji još nekoliko bitnih detalja koji ga izdvajaju od konkurencije. Iako izgledaju pre kao neki eksponati salonskih majstora, čvrstoća i robustnost ovih multitool-ova su na zavidnom nivou i oni izdržavaju i veoma žestoko zloupotrebljavanje i potrebna je značajna količina nemara, sile i bezobrazne neodgovornosti kako bi se ovaj multitool uništio. Na sebi nose zavidan broj alata, od kojih su neki višenamenski (otvarač za boce + šrafciger + poluga za otvaranje + skidač izolacije i alat za krivljenje žice – prim.aut.).


Victorinox SwissTool i SwissTool Spirit su alati koji podjednako dobro izgledaju i obavljaju zadatke u rukama okorelih majstora na terenima, ali i u aktovkama i za pojasima kancelarijskih radnika i menadžera. Jednostavno ovo su alati kojima gotovo da ništa ne predstavlja granicu, neće izneveriti svoga vlasnika ma gde se on nalazio i ma koji posao obavljao (ukoliko naravno nije predimenzionisan u odnosu na alat – prim.aut.).

No comments:

Post a Comment