Sunday 15 August 2010

Leatherman Squirt serija – kompaktna efikasnost

Leatherman je poznati proizvođač multitool-ova baziranih oko klešta, za razliku od Victorinoxa koji najveći broj svojih proizvoda bazira oko noža. Leatherman se svojom inventivnošću i kvalitetom izrade brzo uzdigao na sam vrh ove industrije. Nakon modela iz serije full sized multitool, kao što su Wave, Charge, Blast, Supertool itd., kao i mid range (srednje) serije Juice, Leatherman je na tržište izbacio i kompaktnu seriju Squirt o kojoj će ovde biti reči.



Za sva ona mesta gde ne možete iz bilo kog razloga nositi svoj multitool pune veličine, tu je serija Squirt, kao i Leathermanovi multitoolovi predviđeni za nošenje kao privezak za ključ. Cela ova serija je proizašla iz prvobitnog modela Micra



koja je i dovela do razvoja ovako baziranih MT (multitool). Ovaj model je baziran oko makazica, i iako je proizvodnja prekinuta, i dan danas možete pronaći još uvek novih modela. Kao što je i rečeno ovaj model je baziran na makazama, a pored njih ima još i:

1. Sečivo (chisel grind)
2. Srednji ravni šrafciger
3. Turpijicu za nokte
4. Čistač noktiju
5. Lenjir
6. Otvarač za flaše
7. Mali šrafciger
8. Pinceta
9. Dvodimenzionalni Philips šrafciger
10. Alka za privezak



Nedostatak klešta, kao i činjenica da ste morali otvoriti alat kako bi pristupili ostalim funkcijama dovela je do evolucije u obliku Squirta, i to konkretno modela P4 - za verziju sa kleštima "Pliers"



S4 - za verziju sa makazama "Scissors"



E4 - za posebnu verziju namenjenu električarima "Electrician"



A zatim i za njihove najnovije verzije PS4 – koji kombinuje klešta sa modela P i makaze sa S



Kao i model ES4 – koji je naravno kombinacija električarskih blankerica modela E i makaza sa S



Kako ne bih prolazio pojedinačno kroz svaki model, baziraću se na modelima P4 i S4 a za sve ostale daću samo napomene u razlikama.

Dakle model Squirt S4 je direktni naslednik modela Micra, uz napredniji dizajn glavna prednost je što ovog puta ne morate da otvarate glavni alat (makaze) kako biste otvorili ostale alate, za razliku od modela Micra, ovo dodatno pojednostavljuje i olakšava rad. Pored makaza kao glavnog alata Squirt S4 poseduje još i:

1. Sečivo (chisel grind)
2. Pinceta
3. Mali ravni šrafciger
4. Veliki ravni šrafciger
5. Otvarač za boce
6. Dvodimenzionalni Philips šrafciger
7. Turpija za nokte
8. Čistač za nokte
9. Alka za privezak



Što se modela E4 tiče, on je praktično preslikan model S4 što se tiče dodatnih alata, ali umesto makaza ima električarska klešta za blankiranje


Obzirom da je veliki broj kupaca i korisnika Leathermanovih modela Micra i Squirt S4 imao potrebu za malim prenosnim špic kleštama, za svoju svakodnevnu upotrebu i EDC, a sam Tim Leatherman je svoj veliki uspeh i sagradio na osluškivanju i poštovanju tržišta i potreba svojih kupaca, tako je nastao i model P4. Model koji je uveo mala, izdržljiva i robustna klešta u kompaktnom obliku. Pored osnovnog alata klešta sa ravnim i okruglim zahvatom, kao i sečicama za žicu, ovaj model ima još i:

1. Sečivo (chisel grind)
2. Šilo
3. Mali ravni šrafciger
4. Veliki ravni šrafciger
5. Otvarač za flaše
6. Dvodimenzionalni Philips šrafciger
7. Metal/Drvo turpija
8. Alka za privezak



Ovako koncipiran model je dospeo na sam vrh tražnje. Naravno da je bespotrebno napomenuti da su korišteni vrhunski materijali i odlična završna obrada. Svi Leatherman proizvodi imaju beskompromisnu 25to godišnju garanciju koja funkcioniše svugde u svetu. Ovi alati su namenjeni svakodnevnoj upotrebi u laganoj do srednjoj kategoriji izdržljivosti, sigurno da sa njima ne možete uraditi generalku na motoru, ili uvesti centralno grejanje u kuću, ali oni i nisu tome namenjeni. Prvenstveno su ovo kompaktni MT za EDC nošenje koji vas mogu izvući iz velikog broja nepredviđenih situacija i pomoći vam da prevaziđete neke svakodnevne neugodnosti koje se mogu pojaviti.

Naravno nakon ovih modela, a sve zahvaljujući svojoj poslovnosti i otvorenosti ka tržištu i svojim kupcima Leatherman je kreirao dva najnovija modela. Prvi od njih je Squirt PS4, model koji kombinuje upotrebljivost modela P i S, u modernizovanom kućištu i uz prepoznatljivi kvalitet. Naravno da su neki kompromisi morali da budu napravljeni, ali kada se pomirite sa time imaćete fantastičan MT privezak koji pored osnovnog alata špic klešta sa ravnim i okruglim zahvatom i sečicom za žicu ima još i:

1. Sečivo (chisel grind)
2. Drvo/Metal turpiju
3. Veliki ravni šrafciger
4. Otvarač za flaše
5. Dvodimenzionalni Philips šrafciger
6. Makazice
7. Alka za privezak



Dok je ovoga puta jedina razlika između modela PS4 i ES4 u glavnom alatu, dakle umesto špic klešta modela PS4 sada imamo električarska blankerica klešta kod ES4, dok su svi ostali dodatni alati isti.



Ovime je zaokružena serija MT Leatherman Squirt. Serija koja je esencijalni oblik MT namenjenog EDC kompletima, izuzetne upotrebne vrednosti, kvaliteta izrade i odličnih materijala upotrebljenih za izradu. Ovi MT su dovoljno lagani i kompaktni da ih gotovo nećete primetiti dok ih nosite sve do trenutka kada vam budu zatrebali.

Ovo su samo osnove koje svako treba da zna, za detalje vezane za ovu i mnoge druge teme posetite:

Multitool.org

Forum Multitool.org

1 comment: